28 Ocak 1986’da 25. Uzay Mekiği olarak görev yapacak olan Challenger Uzay Mekiği kalkışından tam 73 saniye sonra patladı ve 7 astronot (6 profesyonel astronot ve 1 öğretmen) hayatını kaybetti.
NASA tarihinin 3 önemli kazasından biri olan Challenger Faciası da teknolojik felaketlerden sadece bir tanesidir. Gerçekte kazanın sebebi mühendislik hatası değildir, yöneticilerin mühendisleri dinlememesidir. Ancak bu 7 astronotun öldüğü gerçeğini değiştirmiyor.
Challenger’ın patlama sebebi şudur: Tankları birbirine bağlayan ve sızdırmazlığı sağlayan, elastik malzemeden yapılmış O-ringlerin görevini yerine getirmemesi. O-ringler görevini yerine getirmemiştir çünkü bu malzeme 11 Celcius ve üzerindeki sıcaklıklara göre test edilmiştir. Kalkışın yapılacağı gün hava sıcaklığının 11 derecenin çok altında olmasından dolayı O-ringler yeteri kadar genleşememiştir. Tam olarak genleşemeyen elastik malzeme içerideki yakıtın ve alevin dışarıya çıkıp hidrojen tankının patlamasına yol açmıştır. Sonuç olarak uzay mekiği infilak etmiştir.
Challenger Faciası Dünyadaki en önemli teknolojik facialardan biridir. Olayın meydana geleceğini mühendislerden bir kısmı bilmektedir fakat yöneticileri ikna etmekte başarılı olamamışlardır. Bu olay mühendislerin iş hayatında karşılaşabileceği durumları da göstermektedir ki bu kısım bizleri ilgilendirmektedir.
Konuyla ilgili kısa bir belgesel olayın daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır. Aşağıdaki belgeseli izleyerek daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. İyi seyirler.
Adem ORUZ
28 Nisan 2015