By | 29 Haziran 2015

 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ                                 

1

 FAİK ÇELİK OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

4

 Kısaca Tarihçe

Otomotiv Mühendisliği Bölümü 2010-2011 eğitim öğretim yılında yüksek lisans ve 2011-2012 yılında lisans düzeyinde eğitim vermeye başlamıştır.

 Otomotiv Mühendisliği, Uludağ Üniversitesi bünyesindedir ve Mühendislik Fakültesine bağlıdır. Üniversitemizde Otomotiv Mühendisliği alt program değildir, başlı başına bir bölümdür (Otomotiv Mühendisliği Bölümü). Bölümümüzden mezun öğrenciler Otomotiv Mühendisi unvanı alacaklardır.

 Misyon (Özgörev) – Vizyon (Uzgörü)

 Misyonumuz: Uluslararası düzeyde Otomotiv tasarım ve teknolojileri alanında bilgi üretilmesini, yayılmasını sağlayan, küresel pazarda rekabet edebilecek teknolojiyi üretebilen, gelecek teknolojilere katkıda bulunabilecek, ulusal değerlere saygılı, sanayi kuruluşlarına otomotiv alanında destek verecek araştırmacı mühendisler yetiştirmektir.

 Vizyonumuz: Lisans ve lisansüstü eğitimi ile ülkenin en iyi otomotiv mühendislerini yetiştiren, toplumun yaşam standartlarının gelişimine ve ekonomik refahına önemli katkılar sağlayan, uluslararası ölçütlere uygun ve sürekli gelişimi esas alan, sürekli gelişen ve örnek gösterilen bir Otomotiv Mühendisliği Bölümü olmaktır.

 Derslik Sayısı ve Laboratuvar Sayısı (Fiziki Yapı)

3 Bölümümüzün kendisine ait binası olup sadece kendi öğrencilere hizmet vermektedir.(Diğer bölümlerle paylaşmamaktadır.) Binamızın içinde aşağıdaki sayılan şekilde derslikler ve odalar bulunmaktadır:

 1 tane konferans salonu (176 kişilik)

9 tane derslik

 1 tane kütüphane (Bölümümüze ait ders çalışma amaçlı bulunan kütüphanedir. Üniversitenin kütüphanesi ayrı bir binada olup, kütüphanemiz bundan bağımsızdır.)

 1 tane kitap okuma salonu

1 tane sosyal etkinlik odası

1 tane formula takımımıza(Uludag Racing) ait oda

1 tane toplantı odası

1 tane bilgisayar laboratuvarı ve akademisyenlerimize ait odalar bulunmaktadır.

 Diğer laboratuvarlarımız yapım aşamasındadır. Laboratuvar donanım desteği Bosch, Renault Otomobil Fabrikası, Tofaş Otomobil Fabrikası şirketleri tarafından verilmektedir. Şu anki öğrencilerimizin laboratuvar çalışmalarının yerine getirilmesi için Bursa’da bulunan önemli firmalarda, işlenen teorik derslerinin uygulamasına yönelik çalışmaları yapmak üzere ziyaretler gerçekleştirilmektedir. Bu sayede öğrencilerimizin pratik uygulama eksiği giderilmektedir.

 Kontenjan

Bölümümüzün toplam öğrenci sayısı 140 olup yıllık giriş kontenjanı 40 kişidir. Bölümümüzde ikinci eğitim bulunmamaktadır.

 Eğitim Dili

Eğitim dilimiz %100 Türkçedir yani tüm dersler Türkçe verilmektedir.

 İsteyen öğrenciler bölümü kazandıkları yıl 1 yıl süren İngilizce hazırlık eğitimine katılabilirler. Hazırlık eğitimi zorunlu olmayıp tamamen isteğe bağlıdır. İsteyen öğrenciler direkt olarak (hazırlığı okumadan) mühendislik eğitimlerine başlayabilmektedirler.

 Lisans Dersleri ve Mezuniyet Koşulları

 Lisans öğrencilerimizin 4 yıl boyunca alacak oldukları dersleri şu linkte bulabilirler: Faik Çelik Otomotiv Mühendisliği Bölümü Lisans Dersleri

 Öğrencilerimizin mezun olması için zorunlu verilen tüm dersleri almaları gerekmektedir. Zorunlu derslerin haricinde toplamda 12 AKTS’lik sosyal seçmeli, 60 AKTS’lik teknik seçmeli ders almaları gerekmektedir. Mezun durumdaki öğrencilerimiz toplamda 240 AKTS’lik ders almış olmaktadırlar.

 Gerekli derslerden başarılı olan öğrencilerimiz en az 50 iş günü olan zorunlu stajlarını yaptıktan sonra mezun duruma gelmektedirler.

Staj İmkânları

 Öğrencilerimizin mezun olması için en az 50 iş günü staj yapmaları gerekmektedir. Bu stajın 20 günü imalat (üretim) yapan firmalarda, 30 işgünü ise otomotiv sektöründe Ar-Ge, Ür-Ge, tasarım, simülasyon yapan ana sanayi veya yan sanayi kuruluşlarında yapılmaktadır/ yapılmalıdır. Belirtilen staj süresi yaz stajlarında veyahut dönem içi stajın herhangi birinde (veya her ikisinde) tamamlanabilir. Bölümümüz minimum 50 iş günü, maksimum 80 iş günü staja izin vermektedir.

 Bölümümüzde dönem içi staj uygulaması bulunmaktadır. 4. Sınıfa (son sınıfa) gelmiş ve alttan dersi bulunmayan tüm öğrencilerimize anlaşmalı olduğumuz firmalarda dönem içi staj yapma imkânı sunmaktayız. Böylece yazın staj yapma imkânı bulamayan öğrencilerimize dönem içinde bölümümüz tarafından staj imkânı sunulmuş olmaktadır. Dönem içi staj uygulaması tüm yıl boyunca (2 dönem) devam etmekte olup proje bazlıdır. Haftanın ilk 3 günü (Pazartesi, Salı ve Çarşamba) teorik dersleri almaya devam eden öğrencilerimiz, Perşembe ve Cuma günleri anlaşmalı olduğumuz firmalarda stajyer mühendis unvanında staj yapmaktadırlar. Stajlarını yapmanın yanı sıra sanayiden gelen problemlere çözüm üretmek amaçlı bitirme tezlerini de bu süreçte hazırlamaktadırlar. Bu sayede öğrencilerimiz zorunlu olan staj sürelerini de yaz stajına gerek kalmadan doldurabilmektedirler.

 Şehirdeki Otomotiv Sanayi Kuruluşları

 Üniversitemiz, dolayısıyla Otomotiv Mühendisliği Bölümümüz Bursa şehrindedir. Bursa, otomotivin başkentidir. Ülkemizde gerek ana sanayi gerek yan sanayi bakımından en fazla firmaya sahip olan şehir Bursa’dır. Ana sanayide Tofaş Otomobil Fabrikası, Oyak-Renault Otomobil Fabrikası, Karsan A.Ş. vd. en bilinen firmalardandır. Bunun yanında irili ufaklı birçok yan sanayi firması Bursa’da bulunmaktadır (Valeo, Bosch, Coşkunöz, Delphi, Yazaki, Beyçelik, Rollmech, Mar-Tur vd.). Bölümüz üniversite-sanayi işbirliğini desteklemekte olup ortak projeler yürütmektedir. Bölümümüzün binasını Faik Çelik Holding’in yaptırması bu işbirliğine örnek olarak gösterilebilir. Aynı zamanda yukarıda sayılan Tofaş, Renault ve Bosch şirketleri bölümümüzün sponsor firmalarıdır.

 Topluluklar ve Faaliyetleri

 Uludag Racing, Otomotiv Mühendisliği Bölümümüzün öğrencilerinin kurmuş olduğu bir topluluktur. Topluluk öğrenci dalında Dünyanın en prestijli mühendislik yarışı olan Formula Student yarışlarına katılmaktadır. Topluluğumuz yapmış olduğu UR-01, UR-02 formula araçları ile uluslararası yarışlarda ülkemizi temsil eden ilk takım, uluslararası yarışlarda derece elde eden ilk ve tek Türk takımı olma özelliği taşımaktadır. Bölüm öğrencilerimiz bu topluluğa katılarak teorik bilgilerini formula aracı üzerinde çalışmalar yaparak, aracı sıfırdan tasarlayıp gerekli tüm mühendislik işlemlerini yaparak pratiğe geçirme imkânını yakalamaktadırlar.

 Bölümümüz aynı zamanda otomotiv alanında en büyük kongrelerden biri olan OTEKON’un ev sahipliğini yapmaktadır.

 Otomotiv alanında üniversitelerarası etkileşimi, üniversite-sanayi buluşmasını sağlayacak olan ilk organizasyon olan TOMOSEB (Türkiye Otomotiv Mühendisleri ve Otomotiv Sektörü Buluşması)’in çalışmaları devam etmektedir. Geleneksel olması planlanan TOMOSEB’in ilki Ekim 2015 tarihinde gerçekleştirilecektir. Bu organizasyon büyük oranda öğrencilerin faaliyetleriyle yapılmaktadır. Bölüm öğrencilerimiz TOMOSEB organizasyonuna katılarak işadamlarını, sektördeki firmaları, diğer üniversitedeki otomotiv mühendisliği öğrencilerini daha yakından tanıma fırsatı bulmaktadır.

 ÇAP (Çiftanadal) ve Yandal İmkânları

 Üniversitemizin Mühendislik Fakültesi kapsamındaki ÇAP ve Yandal yönetmeliğine şuradan bakabilirsiniz: Çiftanadal ve Yandal Programları. Linkteki sayfanın aşağısında yer alan bilgilerin son güncellenme tarihi 2013 yılı olduğu için eksiktir. Otomotiv Mühendisliği Bölümü için güncel ÇAP ve Yandal bilgileri aşağıda verilmiştir.

 Bölüm öğrencilerimiz üniversitemizin Mühendislik Fakültesi bölümlerinden Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği bölümlerine çiftanadal yaparak iki mühendislik diplomasına sahip olabilirler veyahut yandal yaparak ilgili bölümden yandal sertifikası alabilirler.

 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Çap ve Yandal yapan öğrenci sayımız ve bölümleri ise şöyledir:

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Makine Mühendisliği Endüstri Mühendisliği
Çiftanadal Yapan Öğrenci Sayımız 2 1 1
Yandal Yapan Öğrenci Sayımız 1 1

 

İsteyen öğrencilerimiz kendi bölümlerini okumanın yanında çiftanadal ve yandalı aynı anda yapabilirler. Bölümümüzde bu imkândan yararlanan öğrencilerimiz bulunmaktadır.

 Farabi, Erasmus ve Mevlana İmkânları

Mevlana hakkında bilgi almak için tıklayınız.

Erasmus hakkında bilgi almak için tıklayınız.

Farabi hakkında bilgi almak için tıklayınız.

Bölümümüzde şu ana kadar 2 öğrencimiz Erasmus programından yararlanmıştır.

 Öğretim Elemanları

 Bölümümüzde 2 Profesör, 2 Doçent, 3 tane Yrd. Doç, 1 tane Öğretim Görevlisi, 8 tane Araştırma Görevlisi bulunmaktadır. Akademisyenlerimizin her biri alanında uzman olduğu dersleri vermektedir. Az sayıda öğrencimiz olmasına karşılık akademisyen sayımızın fazla olması etkin öğrenci-akademisyen etkileşimini sağlamaktadır.

 Bölümümüzün akademik kadrosuna (akademisyenlerimizin CV’sine) şu linkten bakabilirsiniz: Öğretim Üyelerimiz

 Mezunların İstihdam Durumu

Bölümümüz ilk kez bu yıl (Temmuz 2015) mezun verecek olduğundan mezunlarımızın istihdam durumu henüz söz konusu değildir.

 Şehirde Yaşam ve Kampüste Yaşam

 Bursa tarihi yapısı, doğal güzellikleri ve modern mimarisiyle ülkemizin sayılı güzellikteki şehirlerindendir. Şehrimiz, Uludağ Üniversitesinde okuyan/okuyacak öğrencilerin sıkılmadan vakit geçirebilecekleri bir üniversite hayatına olanak tanıyacak büyüklükte ve gelişmişliktedir.

 Otomotiv Mühendisliği Bölümümüz, Uludağ Üniversitesinin merkez kampüsünde yer almaktadır. Merkez kampüsün içinde KYK Yurtları, yakınında öğrenci kenti olan Görükle ve şehir merkezi bulunmaktadır. Gerek üniversitemize gerekse bölümümüze ulaşım konusunda sıkıntı bulunmamaktadır: Belediye otobüsleri, özel halk otobüsleri, metro gibi araçlarla ulaşım sağlanmaktadır. Hatta bisiklet gibi doğa dostu ulaşım araçları kullanarak yerleşim yerlerinden üniversitemize/bölümümüze kısa sürede ulaşmak mümkündür.

 Üniversitemiz bünyesinde yaklaşık 150 tane öğrenci topluluğu bulunmaktadır. Bunlar spor dallarında (at biniciliği, ok atıcılığı, taekwondo, dağcılık, sualtı vb.), mesleki dallarda veya gönüllülük esasına dayanan (örneğin Uludağ Toplum Gönüllüleri), öğrencilerin sosyal ve mesleki yaşantılarını destekleyen topluluklardır.

 Üniversitemizde yaklaşık olarak her yıl 400 farklı etkinlik olmaktadır. Bu etkinliklerin bir kısmı konferans, seminer şeklinde olurken bir kısmı festival şeklinde olmaktadır. Bu sayede öğrencilerimizin sosyal yaşamı desteklenmektedir.

 Konu hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.

 Bölüm Başkanından Mesaj

Bölüm başkanımız Sn. Prof. Dr. Ferruh Öztürk’ün Faik Çelik Otomotiv Mühendisliğini seçmek isteyen öğrencilerimize mesajını şuradan okuyabilirsiniz: Bölüm Hakkında

Gönderen Takipçimiz:

Burak Erbilen

Uludağ Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü Öğrenci Temsilcisi

burakerbilen@gmail.com

27 Haziran 2015

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir