By | 12 Temmuz 2015

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ

1

OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

2

 Kısaca Tarihçe

 Türkiye’de kurulan 21 Teknoloji Fakültesinden biri olan AKÜ Teknoloji Fakültesi 2010–2011 öğretim yılı güz döneminden itibaren Makine Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği ve Otomotiv mühendisliği bölümlerine öğrenci alarak mühendislik müfredatını uygulamaktadır. Teknoloji Fakültesi, Mühendislik bölümleri müfredatları diğer mühendislik fakültesi müfredatlarından farklı olması mezunlarına nitelikli uygulama becerisi kazandırılması mühendislik alanındaki eksikliği giderecek nitelikte mühendisler yetiştirmektedir.

 Geleceğin sorunlarını çözmeye yönelik mühendisler yetiştirmek amacıyla

  • Makine Mühendisliği,
  • Metalurji-Malzeme Mühendisliği,
  • Otomotiv Mühendisliği, 
  • Elektrik-Elektronik Mühendisliği
  • Mekatronik Mühendisliği 

olmak üzere beş farklı alanda lisans eğitimi sunmaktadır. Kuruluş amacı doğrultusunda Fakültemiz teknolojinin yaygın kullanılması ile laboratuvar ve diğer teknolojik donanımlara sahip alt yapısıyla uygulamalı ve deneysel öğrenim üzerine yoğunlaşmıştır.

 Misyon (Özgörev) – Vizyon (Uzgörü)

 Misyonumuz

Çağdaş eğitim-öğretim ilkeleri çerçevesinde, paydaşların gereksinmelerini gözeterek eğitim-öğretim hizmeti sunmak, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık yapmak, topluma ve insanlığa hizmet etmektir.

Vizyonumuz

Evrensel bilim ilkeleri ışığında, Dünya standartlarında bilgi ve teknoloji üreterek ulusal ve bölgesel sorunlara odaklı proje merkezi özelliği taşıyan, küresel rekabet koşullarına hazır nesiller yetiştiren, uluslararası tanınırlığa ve saygınlığa sahip bir fakülte olmaktır.

 Derslik Sayısı ve Laboratuvar Sayısı (Fiziki Yapı)

 3

Yakıt Analiz Laboratuvarı

Otomotiv Uygulama Laboratuvarı

İçten Yanmalı Motorlar Laboratuvarı

Otomotiv Elektrik Elektronik Laboratuvarı

 Kontenjan

Bölümümüz 40 normal öğretim ve 40 ikinci öğretim ile toplam 80 öğrenci almaktadır

 Eğitim Dili

Eğitim dilimiz %100 Türkçedir yani tüm dersler Türkçe verilmektedir.

 İsteyen öğrenciler bölümü kazandıkları yıl 1 yıl süren İngilizce hazırlık eğitimine katılabilirler. Hazırlık eğitimi zorunlu olmayıp tamamen isteğe bağlıdır. İsteyen öğrenciler direkt olarak (hazırlığı okumadan) mühendislik eğitimlerine başlayabilmektedirler.

 MTOK ile gelen öğrenciler zorunlu olarak 1 yıl Bilimsel Hazırlık (İntibak) eğitimi almaktadır.

 Lisans Dersleri ve Mezuniyet Koşulları

Lisans dersleri aşağıdaki linkte görülebilir.

http://teknoloji.aku.edu.tr/ders-programi-4/

 Öğrencilerin her dönem için 30 AKTS , toplamda mezun olabilmeleri için 240 AKTS’lik ders almaları gerekmektedir. Bu derslerin içinde alan içi ve alan dışı seçmeli dersler de bulunmaktadır.

 Alınan derslerin yanı sıra 72 günlük yaz stajı eğitimi ve 1 dönemlik iş yeri eğitimi zorunludur.

Staj İmkânları

Öğrencilerimizin mezun olması için en az 72 iş günü yaz stajı ve 1 dönem iş yeri eğitimi yapmaları gerekmektedir.

 İş Yeri Eğitimi : Öğrenci  3. Sınıfın ikinci dönemi veya 4. sınıfın ilk dönemini sanayide tamamlamaktadır. Böylece öğrenci mezun olmadan arzu ettiği alanda önemli bir uygulama becerisi kazanmış olmaktadır.

 

 Şehirdeki Otomotiv Sanayi Kuruluşları

 Afyonkarahisar; 335 mermer tesisi, 125 gıda tesisi, 5 ambalaj tesisi, 4 dokuma tesisi, 8 orman ürünleri tesisi ve 29 diğer tesislerle gelişmekte olan bir şehirdir. Fakültemiz gerek bu tesislerden gerekse il dışındaki fabrikalarla olan anlaşmaları ile teorik eğitimi pratikle desteklemektedir

 ÇAP (Çiftanadal) ve Yandal İmkânları

Çift anadal ve yandal programları bulunmaktadır. Gerekli olan dönem ortalamaları ile öğrenciler bu imkanlardan faydalanabilirler.

 Farabi, Erasmus ve Mevlana İmkânları

Erasmus : http://www.aku.edu.tr/web/Page.aspx?ID=57JQM25NDAU872832AQ101

Farabi     : http://www.aku.edu.tr/web/Sayfa.aspx?ID=57JQM25NDAU01132AQ101

Mevlana : http://www.aku.edu.tr/web/Sayfa.aspx?ID=57JQM25NDAU710332AQ101

 Öğretim Elemanları

Bölümümüzde 2 Profesör, 2 Doçent, 5 tane Yrd. Doç, 3 tane Araştırma Görevlisi bulunmaktadır.

Bölümümüzün akademik kadrosuna (akademisyenlerimizin CV’sine) şu linkten bakabilirsiniz

http://teknoloji.aku.edu.tr/personel-4/

 Mezunların İstihdam Durumu

  İlk mezunlarımızı 2014 yılında verdik. Mezunlarımızdan ve sektörden temsilcilerinden olumlu sonuçlar geliyor. Sektörün bölüm ile hızla kaynaşması sonucu yeni mezunlarımıza da iş ve istihdam artarak sağlanmaktadır.

 Şehirde Yaşam

 Çağdaş bir üniversitenin iyi bir eğitimin yanında sosyal etkinlikler yoluyla da oluşacağının bilincinde olan üniversitemiz, bu doğrultuda birçok etkinliğe önderlik etmektedir. Akademik yıl içinde çeşitli konularda seminer, sempozyum, konferans, panel ve söyleşiler düzenlenmektedir.

 Öğrencilerimizin oluşturdukları kulüplerde sosyal, kültürel ve sportif etkinlikler üniversitemiz tarafından desteklenmektedir. Her yıl mayıs ayında üniversitemizin geleneksel bahar şenlikleri düzenlenmektedir. Şenlikler kapsamında gerçekleştirilen panayır, spor turnuvaları, defileler ve gösterilerde büyük coşku yaşanmaktadır.

 Çok yönlü bireyler yetiştirmenin amaçlandığı üniversitemizde kültür ve sanat etkinliklerine de ağırlık verilmektedir. Üniversitemiz bünyesinde bulunan Atatürk Kültür Merkezi, M. Rıza Çerçel Kültür Merkezi, akademik birimlerimizde yer alan salonlar bu tür etkinlikler için kullanılmaktadır. Salonlarımız öğrenci ve öğretim elemanlarımızın her türlü kültürel ve sanatsal etkinliğine cevap verecek kapasite ve donanımdadır. Öğrencilerimiz Afyonkarahisar’da bulunan sinema salonları ile de gösterimde olan filmleri takip edebilmektedirler.

 Tüm kampuslerimizde öğrencilerimizin spor yapmasına imkan veren spor tesisleri de bulunmakta ve oluşturulan takımlarda genç sporcularımız spor yapabilmektedir. Öğrencilerimiz futbol, basketbol, voleybol, tenis, masa tenisi badminton, atletizm, ritmik jimnastik, step dağcılık, boks, güreş, tekvando ve karate sporlarını yapabilmekte ve takımlara girerek turnuvalara katılmaktadırlar.

 Bölüm Başkanından Mesaj

 1800’li yılların sonunda içten yanmalı motorlar şeklinde icat edilmiş ve otomobil, günümüz dünyasının vazgeçilmezleri haline gelmiştir. Ülkemiz de otomotiv endüstrisi lider sektörlerden biri konumuna gelmiştir. Dünyadaki önemli otomotiv üreticileri Türkiye’nin otomotiv sektöründeki gelişimine bağlı olarak yatırımlarını artırmaktadır.

 Otomotiv mühendisliği, temel mühendislik ve tasarım prensiplerini otomotiv sektöründe gerek üretim, gerek tasarım açısından en yüksek düzeyde uygulayabilecek, otomotiv sektöründeki yeni teknolojiler ve üretim tekniklerini, alternatif yakıt teknolojilerini ve otomotiv malzemeleri gibi farklı konularda yeterli bilimsel araştırmalar yapabilecek, yeni geliştirilecek araçlarda güvenlik tedbirlerini daha da ileriye götürebilecek bilgi ve becerileri kullanabilen mühendislerdir.

 Otomotiv Mühendisliği Bölümü Teknoloji Fakültesi bünyesinde 2010-2011 eğitim öğretim yılında eğitimine başlamış olup, otomotiv ve ilintili alanlarda eğitiminin yanı sıra değişik endüstriyel uygulamalara imkân sağlayan bir mühendislik bilimidir. Bölüm de 2 Doçent Dr, 4 yardımcı doçent Dr, 2 öğretim görevlisi Dr ve 2 araştırma görevlisi 178 öğrencisi ile Normal ve 2.öğretim olarak eğitim öğretim sürdürülmektedir. Eğitim dili Türkçe olup eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim ile beraber öğrencilerimizin 72 iş günü staj ve 6. ya da 7. dönemde iş yeri eğitimi uygulaması ile yeterli düzeyde pratik bilgiye sahip öğrenciler yetişmektedir. Yurt dışın ya da yurt için ERASMUS, MEVLANA ve FARABİ gibi öğrenci değişim programları ile çeşitli üniversitelerde eğitim fırsatları sağlanmaktadır.  Mezun öğrencilerimizin Yüksek lisans ve doktora imkanları bulunmaktadır.

 Bölüm, otomotiv alanında oldukça saygın akademik ve bilimsel çalışmalar gerçekleştirmekte ve TUBİTAK, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenmiş farklı bilimsel projeleri dinamik ve genç bir akademik kadrosu ile otomotiv mühendisi adaylarının hayallerini gerçekleştirebilecek yeterli bir eğitim imkanı sizlere sunmaktadır.

 GÖNDEREN:

 Ozan UYANIK

 Afyon Kocatepe Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Öğrenci Temsilcisi

 ozanuyanik@windowslive.com

 12 Temmuz 2015

 NOT: Bu yazı ülkemizdeki Otomotiv Mühendisliği Bölümlerini tanıtmak amaçlı yapmış olduğumuz çalışmada öğrenci temsilcisi arkadaşımız Ozan Uyanık‘ın ricamız üzerine kaleme aldığı yazıdır. Soru ve görüşleriniz için kendisiyle iletişime geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir